torstai 27. lokakuuta 2016

Oikealla moottorilla



Ford Mustang 5.0 GT V8 Fastback on yksi niitä autoja, jotka nostavat välittömästi autohullun pulssia. USA:ssa koko kansan muskeliautoksi tarkoitettu Mustang – ja varsinkin sen viimeisin versio jos ei 60-luvun klassikoita oteta huomioon – ei jätä kylmäksi, sen verran onnistuneen kokonaisuuden on Ford onnistunut tuottamaan. Valitettavasti vain Suomessa se jää pienen piirin leikkikaluksi, siitä pitää huolen tämän maan mielipuolinen autoverotus. Mutta koeajaa ja fiilistellä voi aina!






Tämä koeajo itse asiassa tapahtui jo noin vuosi sitten. Istuskelin perjantaina iltapäivällä mökkimme terassilla surffaillen Nettiautossa – siitä ei pääse eroon edes maaseudun rauhassa - ja huvikseni kokeilin, että mahtaakohan missään olla uutta Mustangia myynnissä. No olihan niitä, ja ihan kaksin kappalein!

Levorannan autoliike on perinteinen autoliike pääosin Sastamalassa -  tai minulle edelleen Vammalassa - ja Tampereella sekä Raumalla. Nykyistä Mustangiahan tuo maahan Ford ja sitä jälleenmyy myös Autokeskus sekä Laakkonen. En kuitenkaan ollut tietoinen, että Vammalan Levorannan autoliike maahantoi Mustangia kaikki ne vuodet kun Mustang ei ollut virallisen maahantuojan Fordin ohjelmassa. Eli siis Levorannan autoliikettä kohti Vammalaan, oikea Mustang asiantuntija vain n. 10 km päässä mökiltämme!

Liikkeessä sain heti koeajoon tulipunaisen Mustang 5.0 GT V8:n manuaalilaatikolla. Pulssi kääntyi heti kaakkoon ja innostunut hymyn virne ilmestyi naamalle! Tämän blogin kuvat eivät tee oikeutta autolle, se on todella seksikkään näköinen ja muotoilultaan onnistunut muskeliauto. Takavalojen retrotyyli tuo mieleen 60-luvun klassikkomallit ja istuu moderniin designiin loistavasti. Muotoilusta täydet pisteet ainakin allekirjoittaneelta. Autossa oli varusteina käytännössä vain Performance Pack, joka sisältää 12 kaiuttimen äänentoistojärjestelmän subbarilla, navin, parkkitutkat, ilmastoidut etuistuimet, 19 tuuman mustiksi maalatut vanteet ja nahkaverhoilun. Vakiovarusteet ovat erittäin kattavat, joten tämän paketin lisäksi tuskin muuta tarvitaan. Hinnaksi muodostuu silloin n. 85.000 euroa. Mutta siitä myöhemmin. Vakiona on tehokkaat Brembon jarrut, joiden punaiseksi maalatut satulat Brembo-logoineen paistavat hienosti vanteiden puolien välistä. Lisäksi autossa on vakiona Line lock. Ja mikä se sitten on ja  mitä sillä tehdään? Yksinkertaisesti yksi tärkeimmistä varusteista mitä tehokkaassa autossa voi olla: Line Lock lukitsee vain etujarrut, joka mahdollistaa helposti kumin "lämmittämisen", priceless!!

Autossa oli vakiourheilupenkit, jotka ottivat hyvin ja tiukasti syleilyynsä. Lisärahalla saisi vielä Recarot, mutta en kokisi niitä tarpeellisiksi. Ajomoodeja oli normaalista sporttiin ja lumiasetuksesta rata-asetukseen. Itse ajoin kuivalla tiellä mutta voisin kuvitella, että näin tehokkaan takavetoisen auton ajaminen talvella liukkaalla vaatii varovaisuutta, siksi tuo ”snow” asetus on varmastikin hyvä olla olemassa. Rata-asetuksella saa myös mitattua kierrosajat ja moottori pitää yllä kovempia kierroksia vastaten kaasuun äkäisemmin. Sisätiloissa oli tapahtunut kehitystä edelliseen Mustangiin, jollainen minulla oli taannoin vuokralla jenkeissä. Mutta. Edelleen ohjaamosta löytyy paljon halvalta näyttävää kovaa muovia ja se nyt ei vaan valitettavasti tunnu oikealta auton hinnan huomioon ottaen. Mutta siitäkin myöhemmin. Muuten mittaristot ja valitsimet vaikuttivat suhteellisen laadukkailta yltämättä kuitenkaan Saksalaisten premium merkkien tasolle.

Mutta moottori on tässä autossa se juttu, ei muovien kovuus tai pehmeys. Viisilitrainen kasikone, hei! Moottori käyntiin ja minua tervehtii oikean moottorin jyske. Speksit ovat 418 hv, 530 Nm sekä 4.8 sekuntia 0-100 km/h. Tämä auto oli manuaali – kuten mussen pitääkin – ja täytyy sanoa, että laatikko on loistava. Erittäin jämäkkä ja lyhyt vaihtoliike, kytkin ottaa juuri sopivassa kohdassa kiinni, ja koko meno on erittäin urheilullista. Yksi parhaista manuaaliaskeista, joilla minä olen ajanut. Kasin jytinän saattelemana poistun autoliikkeen pihasta kohti mutkateitä, joille minut automyyjä ystävällisesti opasti. Lyhyen matkaa pääsin kruisailemaan Vammalan perjantai-iltapäivän ruuhkassa ja jos tämä peli kääntää päitä Helsingissä,  niin voinette kuvitella minkälaisen reaktion se saa aikaan Vammalassa. Ketjukolareilta kuitenkin vältyttiin.

Voima tuntuu ja varsinkin vääntö. Varsin jämäkkä aski houkuttaa heti tekemään kiihdytyksiä ja kyllähän tämä liikkuu. Pikkuteillä tulee esiin Mustangin eniten parantunut ominaisuus. Nimittäin alusta. Täysin itsenäinen erillisjousitus ja takana monivarsituenta on tuonut alustan 2000-luvulle. Vihdoinkin. Aikaisemman mallin todella levoton perä on historiaa ja autolla voi hyökätä mutkiin erittäin agressiivisesti ilman, että tarvitsee pelätä lentävänsä kyntökoneiden seuraksi. Sanoisin, että alusta ei häpeä pätkääkään saksalaisten premium merkkien vastaaville (muskeli)malleille. Lineaarinen voimantuotto oli erittäin nautittava varsinkin kun nykyään kaikki tarjoilevat yhä enemmän ahdettuja koneita.

Lyhyen koeajon jälkeen auto takaisin ja kyllähän se kuume taas pääsi nousemaan. Vaihtotarjouskin oli kohdallaan ja palasin se mielessä mökille saunaa lämmittämään. Hyvä ettei päässyt sammumaan, niin tiukasti olivat ajatukset Mustangissa. Kutkutus kävi jo niin tiukaksi, että piti vaimon kanssa käydä seuraavana päivänä katsomassa autoa uudestaan. Valitettavasti. Aina niin pragmaattiset naiset herättävät heti epärelevantteja kysymyksiä: tavaratilan koko, tilat takapenkillä jne. No täytyy myöntää, että tässä tapauksessa aiheesta. Käyttöautoksi minulle ei kyllä Mustang sovi, ei ainakaan nyt. sen verran ahtaita nuo em. tilat autossa olivat. Lisäksi n. 20.000 km vuodessa ajavana koen 13l/100 km kulutuksen liian kovaksi. Tankilla olisi käytävä jatkuvasti. Mutta kakkos-tai kolmosautoksi, miksei harrasteautoksi?


Tässä yhteydessä on palattava hinnoitteluun. Jenkeissä tämä vastaava auto lähtee mukaan alle 40.000 dollarilla. Suomessakin toki irtoaa neloskoneella 2.3 EcoBoost Mustang n. 55.000 euroon mutta ei se ole ”oikea” Mustang. Mikäli tämä kasikoneinen Mustang GT 5.0 V8 irtoaisi n. 50.000 euron hintaan, olisi sellainen jo allani. Aika monella muullakin luultavasti. Mustang on nimenomaan kehitetty koko kansan muskeliautoksi, siksi sen sisutuksen materiaalit eivät ole tarkoitettukaan olevan saksalaisten premium merkkien tasolla. 50.000 euron hinnalla sitä ei kukaan vaadikaan. Mutta kiitos Suomen järjettömän autoverotuksen, joutuu ”koko kansan muskeliautosta” maksamaan 85.000 euroa, josta puolet päästöihin ( 281g) perustuvaa veroa. Eli kallista on kakkos-tai harrateautoksi. Joka tapauksessa on hienoa, että Mustang on voimissaan ja nykyään todellinen vaihtoehto performance autoa harkitsevalle. Uutiset Saksasta kertovat, että Mustang myy loistavasti ollen 2016 Saksassa myydympi kuin Porsche 911. Se jos jokin kertoo onnistuneesta tuotteesta.

Suosittelen muuten katsomaan uuden Mustangin suunnittelusta kertovan dokumenttielokuvan, se on nähtävissä Netflixissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti